Johanka z Krajku - léto 2003

Rakousy u Turnova    3. - 21. 8. 2003



Táborové fotografie I Táborové fotografie II Táborové fotografie III
 
Táborové fotografie IV Táborové fotografie V Táborové fotografie VI

Fotografie od Luboše Fotografie od Lucky

Zvací list Vedoucí

"Balada táborová"

         Říká se, že když táborový čas uteče jako voda, byl to dobrý tábor. A letos ten čas ale běžel! Přispěla k tomu i dobrá parta vedoucích, což se samozřejmě pozitivně odrazilo na chodu tábora. Opět si neodpustím jedno moudro: "Když se baví vedoucí, baví se i děti". Zkrátka, všechno jde mnohem lépe, když se táhne za jeden provaz!

         Počasí nám rovněž přálo, skoro bych řekl, že až moc. Přes den to peklo o sto šest, a tak záchranou před nemilosrdnými slunečními paprsky byla řeka Jizera a stín zdejších lesů a hájů. Jízda na člunech byla příjemným a hlavně chladivým únikem před všudypřítomným vedrem, jen se v důsledku nižšího stavu vody častěji lepilo a záplatovalo.

         Pro námět na celotáborovou hru jsme zašli na nedaleký zámek Hrubý Rohozec za Johankou z Krajku, která nám vypávěla své příběhy a provázela veškeré táborové dění. Zahájení CETEHu proběhlo za svitu měsíce a pochodní u řeky Jizery, kde se nám poprvé představila Johanka z Krajku. Rovněž nás uvítala v dobovém kostýmu i na svém zámku, na jehož prohlídku jsme se vypravili.

Celotáborová etapová hra (CETEH):
  • Noční zahájení - amulet Johanky z Krajku
  • Příběh Konráda II z Landštejna - hvězdy, tanec, jazyky, mravy, umění,....
  • Příběh Zdeňka z Landštejna - řeky, moře, oceány, cizí kraje,....
  • Příběh Jiřího z Landštejna - rostlinstvo, zvířena (zejména ptactvo), hádanky,....
  • Příběh Jindřicha Krajíře - malování na živé plátno
  • Příběh Volfganga I - caruso show
  • Příběh Lipolta z Dačice - táboření, orientace, vaření,....
  • Příběh Arnošta ze Šlemberka - zámecký "Kazetostop"
  • Příběh Volfganga II z Hrubého Rohozce - noční hra
  • Příběh Konráda I z Landštejna - lov, zvěř, stopy,....
  • Zakončení - vyhlášení výsledků, rozdání diplomů a cen

         Čas mezi jednotlivými etapami byl vyplněn táborovými dovednostmi - střelba z luku a vzduchovky, morseovka, tajné šifry, neviditelné písmo, uzlování, práce s mapou, orientace, stopy zvěře, práce se sekerou a pilou, rukodílo (práce s kůží) a mnohé další. Nezapomnělo se ani na táborák, opékání buřtů, nocování pod širákem a celodenní výlety. Letos jsme navštívili kromě již zmiňovaného Hrubého Rohozce ještě Bozkovskou jeskyni (jé tam bylo krásně chladno), Prachovské skály (né každému se chtělo šlapat) a ZOO v Liberci. I sportovní klání se sousedním táborem přinesla mnoho dramatických okamžiků. Naši fotbalisté slavili úspěchy a uštědřili soupeři zdrcující porážku. Vybíjená pro nás sice nedopadla zrovna dobře, ale příští rok se už nedáme!

         Více se nám do devatenácti táborových dní již bohužel nevešlo, a tak zbývá vysloviti přání, že se tato skvělá parta dětí a vedoucích sejde zase za rok na letním táboře!



Poděkování autora:
Okolnosti mě letošní rok přinutily ujmout se vedení tábora a tak jsem přišel o "svůj" první oddíl, což mě dosti mrzelo, ale nedalo se jinak. Rovněž úmrtí dlouholetého hlavního vedoucího Milana Bartoše (náčelníka) v průběhu tábora bylo pro nás velmi bolestivé a vynutilo si snad celé moře slz. Milana jsem znal od svých dětských let, co by "hlavase" z táborů v Jiřetíně pod Jedlovou, kam jsem i já později začal jezdit jakožto "výchovný" personál. Poslední léta jsme spolu jezdili na myslím velmi úspěšné tábory v Rakousech u Turnova, a tak bych mu rád tímto poděkoval za to, že mě na vedení tábora dobře připravil. Pravda, svůj nástup do "náčelnické" funkce jsem si představoval drobátko jinak, ale život neběží vždy tak, jak bychom si přáli......
Děkuji.



ZPĚT



    © 2001 Ing. Pavel Dvořák Poslední aktualizace: 30. 9. 2003