Lovci mamutů - léto 2005

Chlum u Dražíče    3. - 21. 8. 2005



Táborové fotografie I Táborové fotografie II Táborové fotografie III

Táborové fotografie IV Táborové fotografie V Fotografie od Jirky

   Kompletní sada fotografií na CD za 75,- Kč !  

Zvací list Přihlášené děti Vedoucí


         Čas letních prázdnin se nezadržitelně přiblížil ke svému závěru a spolu s ním skončil i náš tábor, který se již druhým rokem konal v Jižních Čechách na středisku Ministerstva průmyslu a obchodu.

         Dětský tábor JISKRA na Chlumu u Dražíče se stal na devatenáct dní domovem lovců mamutů z "Povltavské tlupy". Jak je patrné z názvu, nechali jsme se při výběru celotáborové hry inspirovat knížkou Eduarda Štorcha "Lovci mamutů", a tak nás dějem provázel náčelník tlupy Mamutík, jeho žena Džarga, lovci: Vlčí Dráp, Houžňák, Njan, Huňáč, a samozřejmě další ženy a dívky z tlupy: Žabka, Škuta, Ščekta a Kukačka.

         Naše tlupa zažila mnohá strádání, byla vyhnána z hojných lovišť v údolí Moravy, přišla o oheň, musela přečkat krutou zimu... Úkolem mladých lovců bylo postupné zdokonalování loveckých dovedností, které vyvrcholilo v opětovném získání ohně a zvládnutí jeho rozdělávání. Jednotlivé etapy "celotáborovky" dokonale prověřily připravenost každého lovce.

Celotáborová etapová hra (CETEH):
  • Večerní zahájení - přijetí do tlupy, talisman
  • Žabka - Útěk před cizí tlupou
  • Njan - Dovednosti starých lovců
  • Ščekta - Velký lov
  • Houžňák - Křepelčí vejce
  • Huňáč - Kruhový závod
  • Huňáč - Putování za mamuty
  • Džarga - Hledá se nový šaman (zdravotní závod)
  • Škuta - Kulinářský um Povltavské tlupy
  • Mamutík - Stezka odvahy lovců mamutů
  • Vlčí Dráp - Kterak tlupa k ohni přišla
  • Zakončení - vyhlášení výsledků, rozdání diplomů a cen

         Počasí nám sic moc nepřálo, ale lovcům mamutů to pra nic nevadilo. V čase, kdy se z oblak snášely kapky deště, věnovali se zvelebování svých dopuat a získávali nové dovednosti při práci s kůží, navlékání korálků či použití barev na sklo. Když se opět vyčasilo a krajinu zalily hřejivé sluneční paprsky, bylo dostatek času pro dovádění na lukách i v hájích, získávání zálesáckých dovedností, střelba z luku, výlety do širokého dalekého okolí a spousta dalších her, které k táboru neodmyslitelně patří. Nejstarší oddíl si dík lepšícímu se počasí mohl vyzkoušet nocování v divočině, které všichni účastnící bez problémů zvládli.

         Na jednom z výletů jsme zavítali na Hlubokou, kde nás krom prohlídky tamního zámku čekala i návštěva nedaleké ZOO, kde jsme mohli pozorovat s patřičným výkladem krmení medvědů, vyder a opic. Vítanou atrakcí se zde krom všemožných prolejzaček, ze kterých jsme museli "sundavat" i starší děcka, stala možnost krmení a focení se s některými zvířaty přímo v jejich ohradách (jen k těm medvědům nás né a né pustit...). Na další výlet jsme si vyjeli výletní lodí po Vltavě na jedno z přístavišť nad naším táborem, odkud nás čekala po předešlých deštích náročná cesta zpět. I přes drobné nedorozumění s lesními včelami se všichni vpořádku vrátli do tábora.

         I přes více méně nepříznivé počasí, které provázelo tyto prázdniny, se tábor vydařil a nám nezbývalo než se z letního dobrodružství s mamuty a jejich lovci vrátit zpět do svých domovů. Loučení po příjezdu k Olympiku nebralo konce, kde zejména nejstaší oddíl zanechal pozitivní dojem co by dobrá parta.

         Zbývá jen dodat, naviděnou na dalším táboře !




ZPĚT


    © 2001 Ing. Pavel Dvořák Poslední aktualizace: 4. 10. 2005