Škola čar a kouzel v Dražíči - léto 2010

Chlum u Dražíče    30.7. - 15. 8. 2010



Fotografie od Hanouska Fotografie od Martina Fotografie od Dave

Fotografie od Honzy

Zvací list Přihlášené děti Vedoucí


         Počasí bylo o něco deštivější než v minulém roce, mnoho regionů zasáhly přívalové deště, ale naštěstí zdejší paní správcová neúnavně odháněla blížící se mraky. Podařilo se jí přičarovat i trochu toho sluníčka, tak že jsme při realizaci táborového programu téměř nemuseli sáhnout po "mokré" variantě. Užívali jsme si tedy i slunečného počasí, her na rozlehlých lukách či v hlubokých hvozdech, všemožného sportování včetně netradičních her a dalšího dovádění.

         Celotáborová hra se sice nesla v duchu Harryho Pottera, ale tento všem jistě dobře známý čarodějný příběh byl zasazen do místa konání našeho tábora. I některé postavy byly poněkud přizpůsobeny našemu hernímu pojetí, každopádně hlavní děj byl zachován..., jen konec jsme si maličko vylepšili a přiklonili se více na stranu dobra. Pozvánku do Dražíče, kde právě začínal nový školní rok v tamní škole čar a kouzel, obdrželi všichni studenti a studentky, kteří chtěli proniknout do tajů kouzelných formulí, přípravy lektvarů, přeměňování či obrany proti černé magii.

Celotáborová etapová hra (CETEH):
  • Večerní zahájení - kouzelný klobouk
  • Příčná ulice, kouzlení lektvary
  • Kámen mudrců
  • Brumbálův kazetostop
  • Bylinkářství
  • Dračí vejce
  • Jezerní klání
  • Putování zapovězeným lesem
  • Dějiny čar a kouzel od ABC do Z
  • Viteály
  • Bludiště
  • Zakončení - vyhlášení výsledků, rozdání diplomů a cen

         První večer bylo ve velké síni za pomoci kouzelného klobouku provedeno rozdělení studentů do jednotlivých kolejí, které v naší škole čar a kouzel nesly tato jména: Hadižár, Drakolet, Fénixpírka a Lochnochňap. Každá kolej má vlastnost jinou, všechny dohromady v dokonalost splynou. Vytrvalý Hadižár si cení ctižádosti, v Drakoletu víc váží se jak se kdo práce zhostí, ve Fenixpírku chytrost zas, bývá první ctnost a Lochnochňap nejvíc ze všeho hledá statečnost.

         Náším úkolem bylo nejen naučit se čarodějnické dovednosti, ale také zabránit návratu zla v podobě "vy víte koho...". Jednotliví profesoři se snažili všechny studenty na tento nelehký úkol dobře připravit výukou těchto přemětů: Kouzelné formule, Péče o kouzelné tvory, Přeměňování, Létání, Lektvary, Obrana proti černé magii, Bylinkářství a Dějiny čar a kouzel. NKÚ (Náležitá Kouzelnická Úroveň) byla udělena za zvládnutí tří předmětů, OVCE (Odporně Vyřerpávající Celočarodějné Exameny) pak za zvladnutí pěti předmětů.

         Zmiňované čarodějné dovednosti i letos obohatila střelbu z luku, kuše a vzduchovky, práce s mapou a buzolou, uzlování, šifry, neviditelné písmo, poznávání přírody, práce se sekerou a pilou, získávání zálesáckých dovedností a spousta dalších her, které k táboru neodmyslitelně patří. Krom řekněme tradičních táborových dovedností si i letos mohli táborníci vyzkoušet historická rukodíla, mezi které patřilo odlejvání olova, výroba papyrusu, svíček, mýdla a voodoo panenek, drhání, malování na kameny, příprava čokolády, práce s hlínou a modelovací Fimo hmotou.

         Nemohl chybět ani již tradiční puťák pro starší oddíly v Nových Dvorech s koupáním a plážovým volejbalem. Na mladší oddíly čekalo vaření na ohni a opékání buřtů ve starém lomu, po kterém následovalo nocování pod širákem. Neopomněli jsme ani slavnostní táborák s kytarou a zpěvem, který tentokráte zapaloval Hagrid svým kouzelným deštníkem (i když dobře ví, že nesmí kouzlit...:). Mezi sportovní hry jsme po loňských zkušenostech opět zařadili i netradiční kolektivní sporty jako ringo, indiaku a brannball. Jeden táborový půlden byl věnován i Brumbálově oblíbenému časopisu ABC.

         Na celodenní výlet jsme zavítali do informačního centra elektrárny Temelín, odkud jsem po promítání a prohlídce exponátů zámířili do Týna nad Vltavou, kde jsme krom hostorického centra stanuli i na nedaleké avšak nevysoké rozhledně. Tak jako v předešlých letech obohatil náš program Riki o lasování a práci s bičem. Stranou nezůstala ani soutěž o školní pohár, kterým byl poslední táborový večer za jasné hvězdné oblohy a měsíčního svitu odměněn nejlepší kouzelník z každé koleje.

         Se získáním čarodějného umu a po úspěšném splnění všech nelehkých a dozajista nebezpečných úkolů se přiblížil i konec školního roku v Dražíčské škole čar a kouzel. Nadešel čas loučení se s kamarády, čas kdy jsem se společně se spoustou nových zážitků vrátili zpět do svých domovů i s příslibem brzského setkání na některé z weekendových akcích...




ZPĚT


    © 2001 Ing. Pavel Dvořák Poslední aktualizace: 26. 11. 2010