Krkonošská olympiáda - zima 2009

olympiáda dětí a mládeže

Pec pod Sněžkou    21. - 28. 2. 2009



Fotografie od Hanouska

Zvací dopis Přihláška & přihlášené děti Vedoucí

         A už je to tady, začíná zimní tábor..., tak že honem zabalit veškerou výbavu, lyže, prkna a honem k Olympiku, kde už čeká autobus a zkušený tým pořadatelů Krkonošské olympiády. Cesta do Pece trvá i s "čurpauzou"cca dvě a půl hodiny. Na parkovišti nás krom spousty sněhu vítá i pan správce, který nám odváží věci na chaloupku ukrytou hluboko v lesích nad horním tokem řeky Úpy. Společně s paní správcocou pak pečují nejen o dopravu lyžařského vybavení od SKIBUSu, ale i o naše žaludky. Za zmínku stojí i výtečné domácí moučníky podávané po večeři.

         Celotáborová hra Krkonošská olympiáda co by Olympiáda dětí a mládeže získala záštitu České olympijské, a.s. a Českého olympijského výboru, kteří podpořili naše úsilí věnované dětem i cenami s olympijskou symbolikou pro účastníky našeho zimního tábora. Olympijskou vesnicí se na týden stala Chata pod Studničnou - stylová horská chata, nacházející se při úpatí Studniční hory v nadmořské výšce 840m.

         Zahajovacího ceremoniálu se zhostil sám Krakonoš, který si ku pomoci přizval zástupce jednotlivých kontinentů, kteří s sebou přinesli i olympijský oheň. Po jejich představení následoval slavnostní ohňostroj a každý z účastníků obdržel z rukou Krakonoše amulet se symbolem Krkonošské olympiády. Nic už tedy nestálo v cestě lyžařskému výcviku a začátku her a soutěží.


Celotáborová etapová hra (CETEH):
  • Noční zahájení - předání olympijských amuletů
  • Přespolní běh mezi městy
  • Kilimandžáro (severská kombinace)
  • Moderní pětiboj
  • Australanův olympijský kazetostop
  • Krkonoše & olympijské hry
  • Zakončení - vyhlášení výsledků, rozdání diplomů a cen

         Rozlyžování a rozdělení lyžařských družstev jsme provedli poblíž plání za hotelem Horizont, na vleku SOCHOR. Zde jsou ideální podmínky pro začínající snowboardity i středně pokročilé lyžníky. SKI-BUS nás každý den rozvážel nejen na již zmiňované pláně, ale také do areálu SKI-PEC, kde jsme postupně okusili sjezdovky Javor, Smrk, Zahrádky a Bramberk včetně zdejší sedačkové lanovky. O snowboardisty letos pečoval Pája s Tomášem za občasné asistence Jirky, kteří tak společně posunuli jejich dovednosti zase o něco dále. Každý den nám Krakonoš vymetl ze svých sýpek trochu čerstvého sněhu a občas nechal vykouknout i sluníčko, tak zě na počasí jsme si stěžovat nemohli. Jen pan správce musel často volat na pomoc frézu, aby se zavátou cestou dostal se zásobami a naším lyžařským vybavením k chatě.

         Rovněž podmínky pro noční lyžování na Javoru byly příznivé, tudíž jsme tuto "atrakci" nevynechali ani tento rok. Pájovi se však noční sjezdovka stala osudnou v okamžiku, kdy se snažil zabránit střetu se snowboardistou, který mu vjel do cesty. Následoval pád a bolestivé zranění levé ruky, jejíž zlomenina si nakonec vyžádala chirurgické rovnání, včetně několikadenního pobytu v nemocnici. Nakonec nám Páju ještě před odjezdem domů vrátili i se sádrou na ruce, která ve svém nitru ukrývala i kovovou destičkou a hřebíky. I přes důraz kladený na bezpečnou jízdu na sjezdovkách se mohou lyžníci dostat do situací, kterým nebude v jejich silách zabránit. Nezbývá než popřát Pájovi úspěšné a rychlé srůstání a i nadále apelovat na zvládnutí rychlosti a bezpečné jízdy s respektováním ostatních účastníků.

         Již tradičně jsme v rámci odpočinkového dne využili k relaxaci bazén v hotelu Horizont, včetně vířivky s krásně teplou vodou, kde si naši olympionici uvolnili unavená těla. Jen zdolání Sněžky muselo být i letos odloženo na příští rok, neb obloha nebyla natolik jasná, aby nám umožnila daleký rozhled na okolní krajinu z nejvyšši hory České republiky.

         S posledním večerem pak přišel čas slavnostního vyhlášení výsledků Krkonošské olympiády, včetně ocenění nejlepších lyžníků za podané výkony při "Krakonošově obřím slalomu", který představoval vyvrcholení lyžařského výcviku. Předávání medajlí, poháru, diplomů a cen bylo provázeno nesčetnými záblesky fotoaparátů dokumentujících tyto závěrečné ceremonie, po kterých nás již čekal návrat do svých domovů. Na tuto dlouho cestu nás paní spravcová vybavila dostatečným množstvím řízků, aby nikdo z olympioniků při návratu k Olympiku nestrádal.

         Týden v duchu olympijského soutěžení a lyžovačky pominul, ale v plném proudu je již příprava "weekendovek" a letního tábora, tak že brzy na viděnou!



ZPĚT


    © 2001 Ing. Pavel Dvořák Poslední aktualizace: 24. 1. 2010